Založba ZRC na knjižnem sejmu – popusti in debate

November je mesec, ki praviloma ne razvaja z vremenom, a je zato tem bolj darežljiv vsaj z duhovno hrano. Začne se s parado gibljivih slik filmskega festivala; ko pa se prižgejo luči v kinodvoranah in odvrtijo odjavne špice, v Cankarjevem domu že začno postavljati stojnice, s katerih se bodo ponujale knjige.

Stojnica Založbe ZRC v letu 2016

 

Založba ZRC se bo na letošnjem Slovenskem knjižnem sejmu, ki bo trajal od 22. do 26. novembra, s svojimi publikacijami predstavljala na stojnici v drugem preddverju Cankarjevega doma. Vse knjige bodo naprodaj s sejemskim popustom v višini 20 odstotkov, pripravili pa so tudi posebno ponudbo – v okviru tradicionalne jesenske akcije bodo cene 30 naslovov v povprečju znižane za več kot 40 odstotkov. Za lažji razmislek, katere boste izbrali, vam jih navajamo že tu:

Bios  10,00 €

Bog daj dobro leto CD 5,00 €

Botanični terminološki slovar 20,00 €

Fičko po Jugoslaviji komplet knjiga+avtomobilček 15,00 €

Glasba, politika, afekt  8,00 €

Iz nevidne strani neba 29,00 €

Novi slovenski biografski leksikon A, 1. zvezek 15,00 €

Okna brez monad 8,00 €

Pjevaj mi, pjevaj, sokole CD 5,00 €

Severovzhodna Slovenija v pozni bronasti dobi 20,00 €

Slovar slovenskih členkov 8,00 €

Slovar stare knjižne prekmurščine 20,00 €

Slovenska pravna terminologija 8,00 €

Slovenski smučarski slovar 10,00 €

Slovensko izseljenstvo v luči otroške izkušnje  5,00 €

Sodobne teorije pripovedi 10,00 €

Spejvaj nama, Katica CD 5,00 €

Še vedno na prepihu 10,00 €

Tavčarjev zbornik 8,00 €

Terminologija med slovarjem in besedilom 9,00 €

Terminološki slovar avtomatike 11,00 €

Urbanistični terminološki slovar – urbanistična nagrada Maks Fabiani 2017, 20,00 €

Venček domačih 5,00 €

Vizualna antropologija 5,00 €

Za skrbi je še jutri cajt 10,00 €

Zajuckaj in zapoj CD 5,00 €

Zgodovina glasbe na Slovenskem 20,00 €

Zgodovina slovenskega slovstva I-II 15,00 €

Zgodovina slovenskega slovstva III-IV 15,00 €

Zgodovina, spomin, dediščina 5,00 €

 

Med novejšimi knjigami vodstvo Založbe ZRC posebej izpostavlja Pravni terminološki slovar in monografijo o Plečniku z naslovom Jože Plečnik (1872-1957). Arhitektura večnosti. Teme, metamorfoze, ideje, ki jo je spisal dr. Damjan Prelovšek. Obe deli sta za zdaj na voljo v prednaročilu, slovar pravne terminologije bo izšel marca prihodnje leto, monografija o Plečniku pa predvidoma še sredi decembra letos.

O Plečniku in njegovi arhitekturi bo tekla beseda tudi na eni izmed treh debatnih kavarn, posvečenim publikacijam Založbe ZRC. V četrtek, 23. novembra, ob 14. uri se bodo o tem pogovarjali avtor dr. Damjan Prelovšek, dr. Fedja Košir, profesor na ljubljanski Fakulteti za arhitekturo in svetovalec SAZU in dr. Franci Lazarini z Umetnostnozgodovinskega inštituta Franceta Steleta ZRC SAZU, urednik knjige in povezovalec pogovora.

Že dan preje, v sredo, 22. novembra, bodo ob 19. uri v središču pozornosti ženske. Točneje, knjiga dr. Polone Sitar Ne le kruh, tudi vrtnice! Delo je nastalo na podlagi pogovorov z informatorkami (in informatorji), ki danes bivajo v enem od ljubljanskih domov za starostnike. Iz njihovih odgovorov, postavljenih v zgodovinski kontekst, se razkrije, kako pomembno obdobje je bil socializem za opolnomočenje žensk. O knjigi se bodo pogovarjale dr. Maca Jogan (Fakulteta za družbene vede), dr. Marta Verginella (Filozofska fakulteta) in avtorica dr. Polona Sitar, nekdaj raziskovalka Inštituta za kulturne in spominske študije ZRC SAZU; pogovor bo povezovala Agata Tomažič.

Tretja debatna kavarna, ki bo potekala v četrtek, 23. novembra, ob 10. uri, bo opozarjala na pomembnost medkulturne vzgoje. Udeležile se je bodo dr. Marijanca Ajša Vižintin, ki je tudi avtorica knjige z naslovom Medkulturna vzgoja in izobraževanje in podnaslovom Vključevanje otrok priseljencev, dr. Klara Skubic Ermenc (Filozofska fakulteta) in Slađana Jović Mićković (OŠ Livada). Publikacija dr. Vižintin je nastala na podlagi izkušenj in teoretičnega dela avtorice, ki se tematiki posveča že več kot deset let.

Celoten katalog Založbe ZRC v e-obliki je na voljo na tej povezavi. Na sejmu si boste lahko postregli tudi s tiskano različico.

Knjiga je orožje, oborožite se na knjižnem sejmu!