Vojaške utrdbe ob Jadranu skozi fotografsko oko

Jadransko morje je razburkano, in to ne samo v dobesednem, temveč tudi v prenesenem pomenu. Valovi so nemalokrat prinesli sovražno vojsko, zato so na obalah Jadranskega morja v različnih zgodovinskih obdobjih in različnih državnih tvorbah zrasle številne vojaške utrdbe. Nekaj teh stavb se je v objektive fotoaparatov (ali pa čisto navadnih mobitelov) ujelo v fotografskem natečaju v okviru projekta CAMAA. Posnetki – vseh je več kot dvesto – bodo v Atriju ZRC na Novem trgu 2 na ogled od 20. do 31. marca letos.

Trdnjava Marghera pri Mestrah
Trdnjava Marghera pri Mestrah

CAMAA je projekt, sofinanciran v Programu čezmejnega sodelovanja Slovenija-Italija 20017-2013, katerega dolgoročni namen je vzpostavitev trajnostne mreže za mednarodno sodelovanje na področju utrjene dediščine. Pri projektu CAMAA je sodelovala vrsta slovenskih in italijanskih ustanov, ena od njih je tudi ZRC SAZU z Inštitutom za arheologijo.

Razstava, ki jo organizirajo ZRC SAZU, združenje Marco Polo System iz Benetk in Skupnost Italijanov Santorio Santorio iz Kopra, nosi uradni naslov Dediščina utrdb: Neobičajni pogledi Jadrana (Patrimonio fortificato: scorci inconsueti dell’Adriatico). Doslej je gostovala že v različnih mestih (Koper, Palmanova, Benetke), Ljubljana je le ena od postaj na njeni poti. Kot sporoča organizator Marco Polo System, si bo fotografije utrdb ob jadranski obali v bližnji prihodnosti mogoče ogledati še v Trstu in v Ferrari, ki sta tudi mesti projektne mreže partnerjev CAMAA.

 

Marghera
Marghera

Na natečaj se je odzvalo več kot petdeset profesionalnih fotografov severnega Jadrana, med poslanimi posnetki pa niso izbirali najboljših ali delili nagrad, saj je »nagrada razstava sama,« so prepričani pri Marco Polo System. Z njimi se strinjajo tudi fotografi, ki so prisostvovali vsem odprtjem doslej, v največje zadoščenje pa jim je bilo videti svoje posnetke v fizični obliki – fotografske povečave so izdelali v priznanem slovenskem fotografskem laboratoriju z dolgoletno tradicijo. Organizator natečaja, Marco Polo System, je tako želel izkazati spoštovanje do umetniškega vložka fotografov, pa tudi tradicionalnih tiskarskih tehnik.

Fotografski natečaj je torej le eden od vidnejših izplenov projekta CAMAA, ki se bo nadaljeval v EXPAND_CAMAA. Ponovno bo med sodelujočimi tudi Inštitut za arheologijo ZRC SAZU, po besedah Marco Polo System bo cilj novega projekta, za katerega so septembra lani pripravili projektni predlog na razpisu Interreg Slovenija-Italija 2014-2020, »nadaljevati doslej opravljeno delo Centra za vojaško arhitekturo Severnega Jadrana (Centro per le Architetture Militari dell’Alto Adriatico CAMAA)« in poskrbeti za skupno upravljanje dediščine utrdb. »EXPAND_CAMAA vrednoti utrdbe in krajino, v katero so umeščene, ter jih povezuje v skupno čezmejno zgodbo. Poleg tega si prizadeva za skupno, trajnostno in vključujoče upravljanje kulturne in naravne krajine, s ciljnimi pilotnimi akcijami pa poskuša preusmerjati utečene turistične tokove na manj znane, a prečudovite lokacije.«

Vabljeni k ogledu razstave in na odprtje, ki bo v ponedeljek, 20. marca ob 11. uri!

Emonski zid v Ljubljani
Emonski zid v Ljubljani
Utrdba na otoku Ottagono Alberoni v beneški laguni
Utrdba Alberoni v beneški laguni

Piran

okorn_grad_ljubljana_ravnikar
Ljubljanski grad izza stavbe na TR3

 

 


One thought on “Vojaške utrdbe ob Jadranu skozi fotografsko oko

Comments are closed.