Beseda leta razkrila, da je v slovenski družbi še nekaj človečnosti

Včeraj, 9. januarja, se je točno opolnoči zaključilo glasovanje v akciji Beseda leta. Letos jo je po vzoru podobnih tujih izborov prvič izpeljal ZRC SAZU oziroma Inštitut za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU.

Predloge za besedo leta, ki smo jih zbirali med 1. in 20. decembrom, je oddalo nekaj več kot sto ljudi. V finale je prišlo deset besed, ki so najbolj prepričale komisijo: prekarec, trumpizem, begunec, uberizacija, zareciklirati se, deležnik, družina, približnjakarstvo, žica, zdravje (vrstni red je poljuben; vse oblike veljajo tudi za ženski spol).

Za katero od desetih finalistk je glasovalo skoraj 1100 ljudi.

Ljudski glas je za besedo leta 2016 – besedo, ki je najbolj zaznamovala leto, bodisi v dobrem bodisi v slabem pomenu – izbral besedo BEGUNEC (oziroma BEGUNKA).

Drugo mesto je zasedla beseda ŽICA, tretja pa PREKAREC (oziroma PREKARKA).

“Izbira besede begunka/begunec kot besede leta mi vliva upanje, da temeljne vrednote, kot so spoštovanje človekovih pravic, solidarnost in človečnost v naši družbi še vedno igrajo pomembno vlogo. Te vrednote pomenijo  glasen NE svetu zidov, bodeče žice, strahu in sovraštva, ki ne sme postati naša realnost” je izbiro komentiral dr. Jure Gombač z Inštituta za slovensko izseljenstvo in migracije ZRC SAZU.

Hvala za vaše glasove! Izžrebance bomo obvestili po e-pošti.

Zahvaljujemo se tudi vsem, ki ste našo akcijo podprli in se po svojih močeh trudili, da bi vest o njej prišla do čim več ljudi. Še posebej hvaležni smo Valu 202, Delu, Društvu slovenskih pisateljev, Društvu slovenskih književnih prevajalcev in SlovLitu.